Enter your keyword

Önsöz

Önsöz

Önsöz

Paflagonya (Paphlagonia)

Bizim oralara küçüklüğümden beri aşırı bir ilgim var. Bölgenin geçmişi, ailemin geçmişi beni oldukça meraklandırıyor. Bunda şüphesiz Türkeli ve çevresini oldukça iyi bilen Musa dayımın (Hüseyin Işık d.1964) esrarengiz anlatımları, anlatırken bazı hususları bilerek saklaması oldukça büyük bir etken.

Yaş ilerledikçe hayatta karşıma çıkan insanların özellikleri, değer yargıları, kültürleri, inançları vb. onların bizim insanımızdan farklı olduğunu fark etmemi sağladı. Özellikle Sinop-Bartın sahil kesiminin insanı ülkenin geri kalanından bir hayli farklı. Son 3-5 yıldır yaptığım bazı gelişi güzel okumalar bölgeye olan ilgimi bir hayli arttırdı. Aslına bakarsanız hayattan edindiğim izlenimler, “Paflagonya” diye antik bir bölgenin var olduğunu öğrenmemle daha anlamlı bir hal aldı. Bu süre zarfında öğrendiklerim bu bölgeyi parçalara ayıramayacağımı tam tersine bir bütün olarak incelemem gerektiğini gösterdi.

Bugüne geldiğimizde artık memleketim Türkeli’nin eski yerleşim yeri olan Ayandon’u merkeze koyarak bir Paflagonya incelemesi yapabilecek kaynaklara sahibim. Yavaş yavaş devam edecek olsam da, yıllar sürecek olsa da geçen hafta içi itibariyle başladım, gazamız mübarek ola…

5 Ekim 2016
Çarşamba 20.14
4.Levent

Related Posts